Als bewoner van De Veldwachter tref je het: je woont op een fantastische locatie in een knus stadje vlakbij het historische en gezellige centrum. Het strand is nooit ver weg en de omgeving leent zich ook uitstekend voor heerlijke fiets- en wandeltochten.

Historisch centrum

De binnenstad van Schagen geeft je het gevoel dat je een stap terug in de tijd hebt gedaan. Op een positieve manier. Smalle straatjes en oude historische huizen met typische oud-Hollandse gevels: Schagen is een museum op zich. Een museum dat zeker bij mooi weer helemaal tot leven komt. Met de Grote Kerk als stralend middelpunt worden de vele terrasjes bevolkt en slenteren bewoners en toeristen langs de vele winkeltjes in de buurt. Restaurantjes en cafés maken het plaatje compleet waar echte Schagenaren én mensen van buiten gezamenlijk genieten van wat dit mooie stadje te bieden heeft. Mochten de weersomstandigheden even niet meewerken? Niet getreurd, ook in het overdekte winkelcentrum Makado Centrum is genoeg te doen. Lokale ondernemers en grotere landelijke ketens zorgen voor een divers winkelaanbod.

Strand en duinen

Hét grote voordeel van wonen in Schagen is dat het strand en de duinen letterlijk naast de deur liggen. Kies je voor een heerlijke fiets- of wandeltocht door de mooie Hollandse duinen of lig jij liever met je voeten in het zand met de Noordzee als uitzicht?

Het gebied tussen Schagen en de kust bestaat uit duinen, stukjes bos, water en bollenvelden. Zeker in het voorjaar zorgen deze bollenvelden voor prachtige plaatjes. Bij Callantsoog en Sint Maartenszee vind je brede zandstranden waar alle ruimte en rust is om volop te genieten van een mooie zomerse dag. Dat is nog eens iets anders dan Zandvoort of Scheveningen.

Dingen om te doen

Vervelen in Schagen? Vergeet het maar! In de stad en omgeving is veel te zien en te doen. Begroet de Alpaca’s en de bruine kuifkapucijnaap in de dierentuin van Tuitjenhorn of aanschouw de vogeldemonstratie in Hoenderdaell, een dierenpark in Anna Paulowna. Zin in iets actievers? Ga met elkaar de strijd aan in Bowling Centrum Schagen. Gooi die felbegeerde strike en sluit af met een hapje en een drankje. Daarna nog de stad in? Dat kan, want Bowling Centrum Schagen ligt midden in het bruisende uitgaansgebied. Even onderuitgezakt bijkomen van deze inspanning is ook een optie: bioscoop Kinepolis ligt verderop en heeft vijf zalen, dus draait er altijd wel een film naar jouw smaak.

Paasvee, hét feest van Schagen

Elk jaar rond Pasen is Schagen het toneel van Paasvee. Oorspronkelijk het moment om tien dagen voor Pasen vee tentoon te stellen, zodat het beste vlees op tafel staat tijdens de Paasdagen. Tegenwoordig veel meer dan dat. Het is een dorpsfeest in optima forma waarbij iedereen geniet van de gezellige sfeer. Pleinen stromen vol, kroegen puilen uit en de drankjes gaan als warme broodjes over de toonbank. Ook dat is Schagen.